Rindöbaden

Vi har inte många riktigt stora eller fantastiska kommersiella projekt i Vaxholm. Därför är det extra spännande att kunna lyfta fram något för sin tid och för Vaxholm så exceptionellt som Rindöbaden. Källvikens badanstalt byggdes upp i början av 1880-talet med Brunnssalong och Restaurang. Platsen var just Källviken som ligger utefter Södra Vaxholmsfjärden en kilometer fågelvägen från färjeläget på Rindöns västra udde.

Källvikens badanstalt med Brunnssalong och Restaurang.

Efterfrågan på badanstaltens tjänster ökade mycket kraftigt under den här tiden och stöttade av undersökningar om brunnsvattnets tjänlighet växte utbyggnadsplanerna fram. På några få år kring förra sekelskiftet byggdes badanstalten ut till imponerande storlek.

Efter aktiebolagisering 1902, vilken krävdes för finansiering av utbyggnaden, hade Rindöbaden, som stället då kallades, växt ut till en ansenlig anläggning. Här fanns Stora Badhotellet med 50-talet rum. Bredvid låg Stora Badrestaurangen med societetssalong, tidningsrum och biljardrum. Sanatoriet Tallhöjden låg inom området och hade 60 rum. För gästernas inkvartering fanns ytterligare det ursprungliga brunnshotellet med 30-talet enklare rum. Det fanns 6 villor med inalles 59 rum och 14 kök. Till gästernas förfogande fanns kallbadhus med fem avdelningar, varmbadhus under Stora Badhotellet, gymnastiklokal under Stora Badhotellet och två lawn-tennisplaner i parken och en vid havsstranden. Anläggningen hade dessutom en läkare som höll till i områdets läkarvilla.

Till vänster ser vi Stora Badhotellet och till höger Stora Badrestaurangen.

Oturen verkade grina projektet i ansiktet. Dels gick marknaden ur för spaanläggningar under den här perioden. Dessutom hade den fridfulla atmosfären på Rindön kommit att förändras radikalt då kustartilleriet från 1902 intog ön. Med sina krigsövningar hade regementet helt kommit att förändra miljön. En omfattande brand gjorde sedan slut på den storstilade anläggningen. Såväl Badhotellet som Badrestaurangen brann ner till grunden och anläggningen gick i konkurs. Den ursprungliga restaurangen drevs vidare tills den förstördes i en brand år 1927.

Vi har en plan att tillsammans med föreningen Rindöborna anordna ett seminarium för att informera intresserade om vad man känner till om Rindöbaden men också för att kunna fånga upp ytterligare kunskap om anläggningen och de personer som arbetade här.